25.9.11

Izšūšana - "parkošanās" metode


Ievads šeit
'Parkošanās' metode

"Parkošanās" metode paredz noteiktu kārtību diegu un adatu novietošanā izšūšanas procesā. Izšujot konkrētu simbolu, diegs netiek nogriezts, bet izvilkts auduma labajā pusē un atstāts (noparkots) izšujamā simbola nākošajā vietā. Diegu var atstāt vienu pašu, var atstāt ar adatu. Izmēģināju abus variantus, man ērtāk šķiet atstāt diegu bez adatas.

Tā kā es parasti darbu sāku šūt no augšējā kreisā stūra, tad attiecīgi diegs tiek noparkots šī simbola kreisā apakšējā stūrī nākamajā rindā/ kvadrātā. Vienmēr vienādi. Līdz ar to arī pēc gada varēs precīzi noteikt, kas tas ir par atstāto diegu. Attiecīgi katrs krustiņš tiek izšūts pilnīgi vienādi, vispirms /// un tad \\\, un nekā citādi! (Te nav domāts izšūt katru krustiņu atsevišķi, blakus esošie vairāki vienādie krustiņi tiek izšūti vispirms visi /// un atpakaļ \\\; protams, vientuļie krustiņi tiek izšūti katrs atsevišķi.)

Apgūt parkošanās metodi izvēlējos, trenējoties uz sava pirmā GK. Nav tas labākais variants, taču tas norūda!

Ņemot vērā GK izšūšanas specifiku ar milzums lielo krāsu un simbolu daudzumu, sākumā ar parkošanos krustiņošana padevās ļoti lēni. Katram diegam izmantot savu adatu arī izrādījās man diezgan piņķerīgs process, jo, ja vienā 10x10 laukumiņā ir kādi 45 simboli, tad novietot tikpat daudz adatu un tās pēc tam veiksmīgi atmudžināt bija diezgan problemātiski. Tāpēc, šujot ar šo metodi pa kvadrātiņiem, es izvēlējos to darīt bez adatām. Turklāt ar lielo sasprausto adatu daudzumu ir iespēja sadurties un, grozot rāmi, tām ir liela varbūtība izkrist. Diegs tiek atstāts nākamā simbola laukumiņā bez adatas. Ja tas ir vientuļais krustiņš, tas tiek izšūts, diegs nogriezts un adata ar visu diegu iesprausta organaizerī (līdz ar to liels adatu daudzums ir tā kā tā nepieciešams – ērtumam un ātrumam).

Lai nekļūdītos ar diegu noparkošanu, shēmā šī vieta tiek atzīmēta. Ja izšūtais krustiņš tiek aizkrāsots, tad noparkotais diegs tiek atzīmēts ar slīpu svītru. Tādējādi, nonākot līdz nākamajam kvadrātam, es redzu, konkrēti kādu simbolu diegi man jau ir priekšā. Ja shēmā ir atzīmēts simbols, bet attiecīgajā vietā diega nav, ātri meklējam kļūdu. Nokļūdīšanās iespējama par vienu rūtiņu (augstāk/ zemāk, pa labi/ kreisi).

Izšujot ar šo metodi, lieku reizi nav jāņem rokās organaizers un jāmeklē attiecīgais simbols, nav tik bieži jāgroza rāmis.

Grūtākais – neiziet ārpus 10x10 kvadrātiņa, jo tik ļoti gribas paķert kādu simbolu blakus vēl un vēl, taču tas neizbēgami noved pie nokļūdīšanās.

Te būs parkošanās apraksts, soli pa solim, kā to daru es.

Diegi ir atstāti (noparkoti) nākamo krustiņu vietā. Diegu galus satinu, lai tie netraucētu un nespruktu kur kurais.

 Shēmā izšūtie krustiņi ir aizkrāsoti, noparkotie diegi kontrolei atzīmēti ar slīpu svītru.
Lai "neapmaldītos" karājošos diegu jūklī, es vispirms izvēlos izšūt zemāk atstātos diegus. Pārējie konkrētā 10x10 laukumiņa diegi tiek pacelti uz augšu, lai netraucē. Shēmā atzīmēju zemāko izšujamo simbolu.
Tad ņemam un izšujam nākošo zemāko simbolu, atzīmējam shēmā kā izšūtu. 
Tā izšujam visus noparkotos diegus pēc kārtas. Palicis pēdējais noparkotais diegs šajā kvadrātā.  
Šādi izskatās 10x10 kvadrātiņš, izšūts tikai ar noparkotiem diegiem. Ne reizi nebija jāņem rokās organaizers un jāmeklē kāds simbols un attiecīgais diegs.  No šī kvadrāta diegi vai nu "aizceļoja" uz kvadrātu lejā vai pa labi un noparkojās tur, vai arī tika nogriezti, ja tādu simbolu vairs nav blakus kvadrātos.
 
Tagad nepieciešams organaizers, lai aizšūtu tukšos kvadrātiņus. Jaunpaņemtie diegi vai nu ceļo uz blakus kvadrātiem, vai, būdami vientuļie krustiņi, tiek nogriezti. Pirmais 10x10 kvadrātiņš izšūts.
 Ar noparkotajiem diegiem izšujam otro kvadrātiņu. Liekos diedus paceļam uz augšu, lai netraucē.
 
Otrajam kvadrātiņam aizšujam tukšos laukumiņus. Izšūti divi kvadrātiņi. 
Pēc tās pašas metodes izšujam trešo kvadrātiņu. Šeit, kā redzams, ar noparkotajiem diegiem sanāca izšūt tikai kvadrātiņa augšu.
Pārējo aizpildam ar "jaunajiem" diegiem no organaizera.
Pēc tā paša principa izšujam arī pēdējo nepilno kvadrātiņu (lapu pāreju no vienas uz nākošo). 
 
Rezultātā - izšūti gandrīz četri kvadrātiņi, diegi noparkoti to nākošajās vietās. Lai diegi nepiņķerētos, es tos satinu un nedaudz pabāžu zem apaļā koka, līdz ar to, grozot rāmi, tie nekrīt laukā. Esam gatavi nākamajai kvadrātu rindai!

Lai arī esmu apjautusi, kas tā "parkošanās" tāda ir, līdz galam neesmu sev noformulējusi - patīk man šī metode vai nē. Labums tāds, ka to jebkurā brīdī var likvidēt (izšujot noparkotos diegus, tos nostiprinot un nogriežot). Pieļauju, ka savā ilgajā GK izšūšanas procesā to gan pa laikam izmantošu, gan atmetīšu, gan atkal pie tās atgriezīšos.

Tas ir tikai viens no parkošanās variantiem. Pieļauju, ka man radīsies interese izmēģināt arī citus (pa rindām, pa diagonāli).

4 komentāri:

  1. Paldies par šo izsmeļošo foto pieredzi! Es esmu mēģinājusi šo parkošanās metodi, bet kaut kas man toreiz tur nesanāca. Tagad sapratu savu kļūdu - jāšuj pa 10x10 kvadrātiņiem. Tas nozīmē, ka pārstaips aizmugurē būs ne lielāks kā līdz blakus kvadrātiņam, vai ne? Patiesībā - tas taču ir daudz! :o Kāda izskatās darba aizmugure?

    AtbildētDzēst
  2. Pārstaipi aizmugurē nebūs lieli, un tie paši nosegsies ar nākamajiem diegiem.
    Man ir tas niķis rāmi visu laiku grozīt, līdz ar to pārstaipu aizmugurē nav, jo diegu kreisajā pusē nostiprinu. Labajā panelī "Mans GK" rādīju, kāda man izskatās kreisā puse (06.10.2010. ieraksts) http://heladarbojas.blogspot.com/p/mans-gk.html

    AtbildētDzēst
  3. I think that is a very complicated way to stitch. I stitch one color and finish it. Then, another color and finish it. I believe it's simpler that way. =)

    AtbildētDzēst
  4. Elberton rosacea doctor

    Look at my site :: rosacea specialist Vealmoor

    AtbildētDzēst