22.9.11

Izšūšana - shēmas novietošana


Ievads šeit
Shēmas novietošana

Man patīk melnbaltas shēmas. Līdz šim tā esmu radusi šūt un pieradumam, kā zināms, ir milzīgs spēks.

Ja shēma ietilpst izšūšanas komplektā, tā tiek nokopēta, ja nepieciešams, palielināta. Elektroniskās shēmas tiek izdrukātas un tās daļas salīmētas kopā. Šujot savu GK, kur ir daudz shēmas lapu, izmantoju to pašu metodi – izšujot vienu lapu, tai tiek pielīmēta klāt nākamā (iepriekšējo var nogriezt, var nolocīt). Tas ļauj blakus esošos vienādos, no vienas uz otru lapu pārejošos, krustiņus izšūt pēc kārtas, lieku reizi nenogriežot diegus. Šādi šujot, veidojas tā sauktā „plēstā mala”, bez precīzām shēmas lapu līnijām.

Ir izdomāts milzums daudz veidu, kur novietot shēmu izšūšanas laikā, tiek pirkti speciāli shēmu turētāji vai, pielietojot atjautību, pielāgoti dažnedažādi paliktņi, turētāji, statīvi utt.utjpr. Lai izmantotu atsevišķu (vai arī pie rāmja piestiprināmu) shēmas turētāju, jābūt vienam ļoti būtiskam priekšnosacījumam – labai redzei. Tā kā man redze nav ideāla, autonoms turētājs nekādā veidā neizraisa manī interesi ko tādu pētīt, gudrot vai meistarot.

Līdz šim shēmu centos dažādos veidos piespraust pie rāmī nostieptā auduma – ar kancelejas klipšiem, saspraudēm, adatiņām utt. Un viss nebija labi. Grozot rāmi, shēmas nostiprinājums nepārtraukti bija jāpielabo. Un tad negaidīti atradu sev optimālāko shēmas stiprinājuma veidu.

Gatavojoties izšūt GK, pirmo reizi audumu rāmī nostiepu otrādi, t.i., izšujamā daļa atrodas it kā rāmja iekšpusē, uz apaļajiem kokiem audums tiek uzrullēts ar kreiso pusi uz augšu. Tas ne tikai ļauj audumu nostiept ļoti stingri, bet arī ir gatava vieta shēmas novietošanai. Tā kā šis konkrētais rāmis speciāli tika taisīts nedaudz šaurāks (25 cm) par pieņemto platumu (30 cm), tad shēmas lapa tiek nolocīta vajadzīgajā platumā un ievietota rāmī.
Rezultātā: 
* shēma bez jebkādiem stiprinājumiem turas ļoti stingri, tajā pašā laikā to ir ļoti viegli izņemt un, grozot rāmi, tā nekrīt nost, 
* shēma atrodas vienā līmenī ar izšujamo laukumu, nav jāveic liekas kustības, nav pat jāpagriež galva, lai saskatītu simbolus,
* aizkrāsot simbolus ir ļoti ērti, jo audums, uz kura shēma atrodas, ir stingri nostiepts (drošības nolūkos zem shēmas novietoju plāno mapi, lai, aizkrāsojot simbolus, nejauši nenokrāsotu audumu).

Shēmu izšūšanas procesā aizkrāsoju. Laikietilpīgi, taču tas sniedz gan prātam apjaušamu, gan acīm redzamu izpildīta darba apziņu.

Lai aizkrāsotu izšūtos simbolus, nepieciešams zīmulis, pildspalva, marķieris utt. Lai pēc šīm lietām (un arī tik vajadzīgajām šķērītēm) nebūtu kaut kur jāstiepjas vai sliktākā gadījumā tie noklīduši jāmeklē, izveidoju tiem savu novietošanas vietu. Ērti un nekas nekur nepazūd.
"Darbarīku" novietošanas traukam jābūt pietiekami dziļam (lai no tā nekas nekristu laukā), causpīdīgam (lai varētu redzēt tā saturu) un tam jābūt kantainam (lai ērtāk nostiprināt ar kancelajas klipsi un tas labāk piekļautos rāmja "kājai").

2 komentāri:

  1. Viss perfekti izdomāts. Super. :) Vai šis Tev ir uz grīdas novietojamais rāmis?

    AtbildētDzēst
  2. Ieva, paldies!
    Jā, tas ir lielais grīdas rāmis. Par to rakstīju ziņu iepriekš http://heladarbojas.blogspot.com/2011/09/izsusana-ramji.html

    AtbildētDzēst