15.11.11

Esmu radošs!

Pirms kāda laika, lasot blogu ziņas, acīs, sirdī un prātā iekrita Irēnas ieraksts par labdarības veikala "Otrā elpa" rīkoto konkursu "ESMU RADOŠS!" Gribētos domāt, ka tāda esmu, taču to pārbaudīt var tikai izaicinot sevi un apliecinot ar darbiem.

Vispār, jāsaka, pieteikties šajā projektā bija diezgan liela avantūra, jo ko tu tur saņemsi un ko no tā varētu izveidot, bija viens liels noslēpumains jautājums. :)

Pieteicos, aizbraucu, izlozēju un... manās rokās nonāca četras visnotaļ interesantas lietas, kurām galarezultātā bija jākļūst, atbilstoši konkursa noteikumiem, par "neticami fantastiskiem", nekur neredzētiem un praktiski pielietojamiem priekšmetiem. Oi!

Man izlozējās šāds izejmateriālu pakas saturs:
     1. Rotaļlieta - plastmasas bumba
     2. Rotaļlieta - jocīgs lācis (lāča galva zaļā vardes kostīmā)
     3. Kaklasaite
     4. Sviesta trauks

Ko no šīm, reiz tiešajam mērķim kalpojušajām mantām, lai rada jaunu?

Lūk, kas man, lielu eksperimentu un radošu meklējumu rezultātā, izveidojās.
______________________________________________________________________
1.
PIRMS - BUMBA
Izjaucama divdaļīga bērnu rotaļlieta - plastmasas bumba, no ripināšanas nedaudz apskrāpēta, ar pazaudētu gala elementu sarkanajai daļai.

PĒC Nr.1 - LAMPA


Lampa nav butaforija, tā funkcionē!
Jāatzīst, šis bija vissarežģītākais un visgrūtāk realizējamais mans funktierējums. Izdomāt, kā to īstenot, sadabūt  un savākt nepieciešamās detaļas bija visnotaļ problemātisks pasākums.
Elektrības lietās labāk orientējas vīriešu kārtas pārstāvji, tāpēc liels palīgs šajā jautājumā man bija vīrs. :)

Lampas abažūra "svārku" daļa, kas galarezultātā ir tik vienkārša, ir piektais (!) variants. Izdomāt jau var, bet kad to ideju realizē, rezultāts nav tāds, kā sākotnēji prātā iecerēts. Ņēmos, kamēr biju kaut cik apmierināta ar iznākumu.

PĒC Nr.2 - rotaļlieta KARIETE
Kurš teicis, ka ar mašīnām rotaļājas tikai zēni? Arī meitenēm var būt savi transporta līdzekļi, kur var iesēdināt kādu lelli, lāci vai zaķi. Tā tapa "mašīna" meitenei - KARIETE. Tā pārvietojas, velkot to aiz aukliņas.
Fotosesijā iesēdināju tajā lielu Vinniju Pūku, bet mazākas spēļmantiņas var ielikt arī vairākas. 
______________________________________________________________________
2.
PIRMS - rotaļlieta LĀCIS
Pirmajā mirklī nevarēju saprast, kāpēc lācis ir zaļš? Nu, vai nav jocīga rotaļlieta - oranža lāča galva ar zaļu vardes rumpi!

Lācītis bija kāda mazuļa tā nomīlēts, ka austiņa noplīsusi, ķepiņas pielāpītas klāt, nedaudz nošmulēts - tāds šis "brīnums" nonāca manās rokās.

PĒC - PENĀLIS
Lācītim tika veikta nežēlīga "operācija", to pilnībā izārdīju, novannoju un izveidoju jaunu "monstriņu". Ja bija
lācis-varde, kāpēc lai tas nepārtaptu, teiksim, par lāci-krokodilu? :)

Uzšuvu penāli, ar rāvējslēdzi un oderīti.
Lai mazais cilvēciņš, steidzoties atvērt vai aizvērt penāli, neierautu oderi rāvējslēdzī, piestiprināju to pie "krokodila" muguras.
______________________________________________________________________
3.
PIRMS - KAKLASAITE
Klasiska zīda kaklasaite skaistā rombiņu rakstā.

PĒC - KOSMĒTIKAS MAKS
Kaklasaite arī tika nežēlīgi izārdīta, izmazgāta, nostepēta kopā ar pildījumu un oderi, iešūts rāvējslēdzis un galarezultātā pārtapa par sievisķīgu kosmētikas maciņu.

No vienas puses.
No otras.
No apakšas.
Un no iekšpuses. :)
______________________________________________________________________
4.
PIRMS - SVIESTA TRAUKS
Man šis priekšmets atgādināja padomjlaikus.

PĒC - SPOGULIS
Pamatne pārtapa interjera priekšmetā - pie sienas piekarināmā spogulītī. Tas labi varētu iederēties vannasistabā vai arī citā mājokļa vietā.
Pats spogulis ir jauns, bez "pagātnes".

Sviesta trauka vāciņu nepārtaisīju. Tā kā no četrām saņemtajām lietām izveidoju piecus praktiski pielietojamus priekšmetus, domāju, tas nebūs liels "pārkāpums".
P.S. Es to izmantoju, ieliekot šajā vāciņā adīšanas kamoliņus, lai adot tie neripo prom. Aizņem maz vietas un labi kalpo. :) 
______________________________________________________________________

Jāsaka, šis bija ilgstošs saspringts radošs process. Ne viss uzreiz izdevās tā kā ierecēts. Bet es jau nelikos mierā, kamēr ieguvu tādu rezultātu, kas mani daudzmaz apmierina.

Veidojot katru no šiem pieciem darbiem, es uzdevu sev vienu jautājumu: "Vai šo priekšmetu es gribētu atstāt sev?" Un varu atbildēt: "Jā!" Es pati lietotu šādu lampu, es dotu meitai spēlēties ar karieti un penāli rakstāmpiederumiem, liktu savā somā kosmētikas maciņu un piekarinātu vannasistabā pie sienas šādu spoguli. Un vēl - mana meita gribēja katru no šīm lietām paturēt sev! Tas nozīmē, ka ieguldītais darbs un pūliņi nav bijuši velti.

Gribētos cerēt, ka šie mani darbi iepatiksies arī kādam citam un tie iegūs jaunus īpašniekus labdarības izsolē. Šīs cēlais mērķis bija liels stimuls censties savu iespēju robežās paveikt visu pēc iespējas labāk.

Visi pieci manis veidotie darbi šodien dosies uz labdarības veikalu "Otrā elpa". Turu par tiem īkšķus!
______________________________________________________________________

22 komentāri:

  1. Hela, es esmu pilnīgi beigta! Kaut kas vienreizējs atkal ir tapis, man trūkst vārdu!!! Ja es saņemtu šādu komplektu, es nedēļu blisinātu acis un laikam neko arī neizdomātu! Man patīk pilnīgi visas lietas. Bet laikam visapburošākais ir lācītis- penālis! :) Tu esi malacis!

    AtbildētDzēst
  2. Malacis! Brīnišķīgs veikums! Lieliskas idejas! Taču vis... visvairāk man iepatikās daiļais maciņš un galda lampa! :))

    AtbildētDzēst
  3. Skaļi aplausi, radošiem cilvēkiem!!!

    AtbildētDzēst
  4. Очень креативно! А муж за галстук не ругал? :)

    AtbildētDzēst
  5. Paldies, paldies par labajiem vārdiem!
    Esmu atpakaļ no Rīgas, viss nodots, termiņos. Tagad tikai jāgaida. :)

    Tati, это галстук не мужа, его я получила в пакете с остальными вещами. Таковы условия конкурса - надо было креативить. :)

    AtbildētDzēst
  6. Es ir mēms! Tev nu gan ir izdoma un izpildījums! Bravo!

    AtbildētDzēst
  7. Saprotu, ka līdz gala rezultātam bija saspringts prāts, bet bija to vērts, super!!!

    AtbildētDzēst
  8. Ģeniāli. Tavs radošums un izdoma ir bijuši uzdevuma augstumos. :)

    AtbildētDzēst
  9. Ak, Dievs, tas patiešām ir ģeniāli!!!
    Nu es ar pilnu atbildības sajūtu varu noelsties, cik labi, ka tomēr nepieteicos uz šo konkursu, jo, piemēram, ieraugot Tavu "laimīgo lozi", es būtu tupikā - man smadzenes uzsprāgtu un neko jēdzīgu neizdomātu :)))
    Cepuri nost! Apbrīnojami darbi un izdoma!!!

    AtbildētDzēst
  10. Vienkārši FANTASTISKI!!! Man ļoti patīk! "Cepuri nost!" :):)

    AtbildētDzēst
  11. Paldies, paldies! Es pat sakautrējos... :)

    Inese, es tik ilgu laiku biju pārņemta ar šīm lietām, ka man tās jau šķiet visnotaļ parastas. :)
    Kad ieskatījos izlozētajā maisā, man jau bija skaidrs, kas no tā varētu tapt. Idejas man ir kā mājas!!! Tik ar to realizēšanu mēdz būt problēmas. :) Prātiņā jau var izdomāt, bet dzīvē neizskatās tā, kā gribētos. :) Nopūlējos ne pa jokam. :)

    sava dama, Grazie!

    AtbildētDzēst
  12. Super! Paskatījos uz lietiņām un domāju - te jau neko īpaši nevar izdomāt. Skatījos tālāk un mute pavērās. Fantastiski!!! :) Malacis!

    AtbildētDzēst
  13. es ar skatījos un bŗinījos, nu izdoma. super lietiņas sanākušas :)))

    AtbildētDzēst
  14. ārprātīgi oriģināli! cepuri nost!

    AtbildētDzēst
  15. Ir papildus jēga reciklēt, ja sanāk Tā, kā tas izdevies Tev!

    AtbildētDzēst
  16. Superīgi darbiņi. Man tikia atliek pievienoties Ineses teiktajam: ....cik labi, ka tomēr nepieteicos uz šo konkursu, jo, piemēram, ieraugot Tavu "laimīgo lozi", es būtu tupikā - man smadzenes uzsprāgtu un neko jēdzīgu neizdomātu ... Reciklēšanai laikam tomēr jābūt iekšā un tev tas ir pilnīgi noteikti. 1 vietu esi tiešām godam nopelnījusi.

    AtbildētDzēst
  17. Klēra, paldies!

    Vispār ikdienā ar reciklēšanu es īpaši neaizraujos. Jā, nemetu ārā kādu kastīti, bundžiņu utt., kas varētu "noderēt saimniecībā", bet īpaši ko pārtaisīt... labāk ko veidot no jauna. :) Manas aizraušanās ir tādas, kur vajag jaunus materiālus, tad arī rezultāts ir atbilstošs. Izšūšanai diegi, audums tiek pirkti jauni, šūšanai audumi tiek iegādāti jauni, un adīšanai dzijas arī. Taču šoreiz bija DOTS UZDEVUMS pārstrādāt lietas - tad nu centos savas fantāzijas un iespēju robežās šo mērķi sasniegt. Man prieks, ka tas izdevās. :)

    Paldies visiem par labajiem vārdiem!

    AtbildētDzēst
  18. Как интересно! Отличные идеи! Супер! Новая жизнь старым вещам ))

    AtbildētDzēst