7.8.16

Viltus krustiņu rozes

Nejauši manu uzmanību piesaistīja tāda nodarbe kā Diamond Painting Cross Stitch jeb алмазная вышивка. Skaidrs, kas mani tajā ieinteresēja - izšūšana! Sāku šo jomu pētīt tuvāk un izrādījās, ka nav tur nedz krosstiča, nedz višivkas. Ja neskaita simbolu shēmu un dimantu krāsu atbilstību DMC paletei, viss pārējais ir ļoti tālu no izšūšanas. Par viltus krustiņiem to varētu saukt, tā gan. :) Pēdējā laikā tomēr vairāk trāpās nosaukums алмазная мозаика, kas ir daudz atbilstošāks termins iepriekš minētajiem. Lai kā tur arī būtu, šī lieta mani ieinteresēja un, ja jau ieinteresēja, man tā jāizmēģina!

Tātad, mozaīkas tehnika. Tās būtība ir uz kanvas uzzīmētas simbolu shēmas, kas pārklāta ar līmes kārtu, kas, savukārt, nosegta ar aizsargplēvi, izlikšana ar dimantiem. Pakāpeniski noņemot šo aizsargkārtu, katrs dimants-akmentiņš tiek pielīmēts atbilstoši simbolu shēmai. Rūpīgs, pacietīgs process.

Bruņojusies ar pamatīgām teorētiskām zināšanām, pirmajam eksperimentam izvēlējos vienkāršāko variantu - daļēju laukuma izlikšanu, proti, fons ir uzdrukāts un jāaizpilda tikai noteikti laukumi.

Vīrs vienmēr interesējas par manu rokdarbošanos. Arī šoreiz atnācis skatījās, skatījās, ko es daru, tad pateica: "Tev tas ir par vienkāršu." ))) Taisnība jau ir, izliku šo darbu dažās stundās. Sēdēju un brīnījos, kur ir sarežģītums, par ko tik daudz lasīju un klausījos, man bija sajūta, ka esmu ar šo lietu vien nodarbojusies.
Tās pašas dienas vakarā vīrs saka: "Esmu vīlies." Es pat uzreiz neattapu, par ko ir runa. Par manu jauno aizraušanos viņš runā! Tik ļoti vīlies šī procesa vienkāršumā, ka par to vien domāja. ))) Un teica, ka šo darbu nemaz nevajag noformēt. Vēlāk tomēr es to aiznesu uz darbnīcu, izvēlējos vienkāršāko rāmi un ierāmēju. Ir pat ideja, kur šo meistarojumu pielietot.
Fotogrāfēt šādus darbus ir ļoti grūti. Šīm mozaīkas gleznām liek parasto stiklu, lai saglabātu akmentiņu mirdzumu, bet tajā atspoguļojas viss, kas vien var atspoguļoties. Beigās tomēr atradu leņķi, kurā vismaz kaut kā var šo gleznu nobildēt.
Zīmējuma izmērs uz kanvas 36 x 43 cm, izmantotas 5 dimantu krāsas. Redzamais galarezultāts pēc ierāmēšanas ir 35 x 41,5 cm, rāmja izmērs 39,5 x 46 cm.
 Rāmis tuvāk. Tas ir tumši zaļā krāsā, šaurs.
Šo darba procesu es varētu salīdzināt ar sākumskolas līmeni. Pētot atsauksmes, biju sagatavojusies kam daudz sarežģītākam, man tas tiešām bija par vienkāršu. :)

Entuziasma pilna, iepazīstot ko jaunu,
Hela

4 komentāri:

  1. Nekad neesmu dzirdējusi par šādu tehniku. Bet es esmu ļoti tālu no izšūšanas (jebkādas). Skaista glezna sanākusi. :))

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Paldies! Es arī par tādu nebiju dzirdējusi, bet nu esmu visnotaļ zinoša šajā jomā. :)

      Dzēst
  2. Skaistas rozes! Un pat noformētas! Jauki! :)
    Es arī ar šīm mozaīkām esmu aizrāvusies. Tādā azartā esmu iekritusi, ka man jau ir pasūtāmo pamatņu sarakstiņš. :)

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Paldies! :)
      O, jā! Azartā tas ievelk pamatīgi, pilnīgi piekrītu. :)

      Dzēst