20.9.11

Izšūšana - rāmji


Ievads šeit
Izšūšanas rāmji

Mani pirmie rāmji, kā daudziem citiem, bija rokās turamie apaļie koka un plastmasas rāmīši. Nedaudz tos esmu izmantojusi, taču ātri nonācu pie slēdziena, ka izšūtās darba daļas iespiešana rāmī bojā izšūtos krustiņus un man tas nepatīk. Nu man tie glabājas kā relikvija („kolekcionāra” daba neļauj tos izmest, ja nu noder).

Vēlāk, jau „apzinīgā” krustiņotājas praksē, tika iegādāts un mazākiem darbiem lietots šāds četrstūrains rāmis – snaps (Q-Snap). 

Izmērs 23x23 cm. Ērts rāmis nelieliem darbiņiem, taču manā skatījumā pasmags. Un tomēr esmu pieradusi izšūt, kad abas rokas ir brīvas.

Jau lasot krustiņlapu, atradu iespēju forumā pasūtīt un iegādāties „nopietnu” dīvāna rāmi. Man tas ilgi viesistabā stāvēja kā rekvizīts – nopirkts ir, bet kā ar to rīkoties, nav ne jausmas. Nezināju, ne kā uz tā nostiprināt audumu, ne arī kā to praktiski pielietot. Tagad man tas izraisa smaidu.J
Ozolkoka rāmis, „kāju” augstums no grīdas 43 cm, līdz rāmim (augstākajam punktam) – 40 cm; izšūšanas rāmis 33x53cm. Var regulēt gan rāmja „kāju” augstumu, gan izšujamā rāmja platumu (no 10 cm līdz 30 cm). Ērta nostiepšana, audumu uzrullējot ("nelauž" audumu, nenospiež un nebojā izšūtos krustiņus), ērta piekļūšana kreisajai pusei, lai nostiprinātu diegu – rāmis griežas apkārt par 360 grādiem.
Lietošanā rāmis ir ērts, taču laika gaitā skaistās skrūves kļūst vaļīgas un nodilst vītnes (skrūvi ar bojāto vītni pārliku lejā uz rāmja „kāju”, kur tai nav prakstiska pielietojuma). Uz apaļajiem kokiem piešūts elastīgs neirstošs audums, pie kura uz krustiņošanas laiku tiek piešūts izšujamais audums. Audumu nostiepj, darbam nevajadzīgo auduma daļu uzrullējot.

Taču ar laiku plāni kļūst grandiozāki un tam nepieciešami arī lielāki rāmji.

Kā ozolkoka rāmja prototips ar mana vīriņa čaklajām rokām tika izgatavots vizuāli vienkāršāks, bet  lietošanā praktiskāks rāmis. Brusas, slotas kāti, skrūves. Rezultātā – stabils, ērts rāmis.

Mazo rāmju trūkums – cilvēks ir piesaistīts konkrētai vietai – dīvānam, jo rāmja īsās „kājas” ierobežo tā novietošanu. Šī piesaiste konkrētai vietai gan dēļ rāmja novietošanas, gan izšūšanai nepieciešamā apgaismojuma dēļ, kas vairumā gadījumu ir stacionārs, atkal liek darboties pelēkajām šūniņām un meklēt risinājumu.

Ģenerējam idejas! Nepieciešams rāmis ar garām „kājām”, kas ļautu izvēlēties krustiņošanai jebkuru vietu mājā vai ārā, jo nepieciešams tikai krēsls, ķeblis vai soliņš. Tā tapa mans trešais rāmis: augstums no grīdas 110 cm, bet izšujamā rāmja izmērs atkarīgs no izvēlētā darba laukuma.
Šobrīd man ir trīs rāmja statīvi un četri izšujamie rāmji (50 cm, 70 cm, 80 cm un 100 cm), savā starpā maināmi (jebkurās rāmja „kājās” var ievietot jebkuru rāmi). Nolietošanās gadījumā skrūves var nomainīt. Vizuāli vienkārši, bet lietošanā ērti.

Ja pēkšņi izdomāšu (šobrīd tādu plānu nav) izšūt darbu, kas būtu lielāks par vienu metru, tiks izgatavots jauns rāmis. Nekādas auduma nolocīšanas vai darba izšūšanas šķērsām (pagriežot izšuvumu un shēmu par 90 grādiem)! Divas līstes, divi slotas kāti, četras skrūves un pusstundas darbs. To varu atļauties no vīriņa prasīt.J

Tā kā manā rīcībā esošie pašgatavotie rāmji ir tādi „pamatīgi”, uz kuriem, kā smejos, var ziloni uzkarināt, tad tos jāpārveido par mobilu izšuvējas darba vietu. Gatavošanās izšūt savu pirmo GK lika kārtīgi apdomāt savas „darba vietas” racionalizāciju. Lielais darba izmērs prasa lielu rāmja izmēru, daudz diegu, vienvārdsakot, plašu darbības lauku. Lai arī man krustiņošanai vietas mājā ir pietiekoši, pārlieku lielā izplešanās radīja diskomfortu. Darba vietas optimizācija izrādījās labs risinājums!

Rāmja „kājas” izmērs 4x4 cm. Atbilstoši šim izmēram tika meklēta lampa, kuras stiprinājums paredzētu ne tikai ar skavu pieskrūvējamu variantu, bet caurumiņus skrūvju stiprinājumam. Un, protams, dizains un krāsa! Pateicoties kolēģu atsaucībai, pēc ilgiem meklējumiem, tāds apgaismojuma ķermenis arī tika atrasts.


Savai turpmākai krustiņošanai izvēlējos neizmantojamu istabas stūri, kur novietoju visu darbam nepieciesamo aprīkojumu – lielu grīdas rāmi kopā ar apgaismojumu un galdiņu diegiem un citiem izšūšanai nepieciešamiem sīkumiem. Šādai darba vietai, ieskaitot mīksto klubkrēslu, nepieciešams kāds pusotrs kvadrātmetrs (iepriekš "apdzīvotā" četrvietīgā stūra dīvāna un blakus esošās stāvlampas vietā).

Šāds izskatās mans rāmis un jaunā izšūšanas darba vieta. Ērti, kompakti un praktiski.

Izmēģinot variantus ērtam darbam, iemēģināju dažādus veidus sēdēšanai. Tā kā šobrīd esmu sava GK izšūšanas procesa pašā sākumā, sēžot klubkrēslā, ir nedaudz jāsaliecas uz sāniem, lai dēļ redzes pieliektos tuvu izšujamajam laukumam (klubkrēsla zemā konstrukcija neļauj rāmja "kājas" horizontālo līsti novietot zem tā), taču, kad būšu tikusi līdz auduma vidusdaļai, izbaudīšu mīksto sēdēšanu tāpat kā līdz šim tāda paša veida dīvānā. No blakus istabas atripināju krēslu un – laime pilnībā!
Sēžot klubkrēslā, rāmis nostiprināts 78 cm augstumā no grīdas, sēžot krēslā, rāmis atrodas 90 cm no grīdas.

Rokam tālāk!

4 komentāri:

  1. Oho! Paldies par tik pamatīgu apskatu :)

    AtbildētDzēst
  2. Nu super aprakstiņš! :) Laikam šodien gulēt neiešu - jāvelk ārā savs GK :D

    AtbildētDzēst
  3. Sveiki! Ļoti jauks apraksts,jo lika saprast kā nepirkšu gatavu rāmi, bet palūgšu tētim to pagatavot... He He...tikai tā kā nav pieredzes izmēru un izejmateriālu izvēlē, tad lūgšu sīkāku aprakstu,protams ja tas nav apgrūtinājums un noslēpums. Un kā tiek nostiprināts audums uz rāmja? Varbūt varat man uzrakstīt epastu uz laima666@inbox.lv

    AtbildētDzēst
  4. Sveiki.. man nav vīra, un pagaidām nē, bet es arī vēlos tādu, jo mocos ar tiem apaļajiem rinķiem.. nevaru atrast kur Latvijā var ko tādu iegādāties. Varbūt jūs ko esat dzirdējusi. Vai virs pa labu naudu man ko tādu uzmeistarotu.. Būtu ļoti pateicīga. Gaidīšu jūsu atbildi uz e-pastu, jo šeit tik garāmejot. Jolanta pelnrustje@gmail.com

    AtbildētDzēst