22.5.12

Saules svārki

Mēdz būt meitenes, kurām nepatīk rozā krāsa. Lūk, mans bērns ir ierindojams šajā kategorijā.

Kura mamma nav ietērpusi savu meitu rozā drēbēs? Es neesmu izņēmums. Zēniem zilā krāsa, meitenēm rozā. Kad meita bija maziņa, pirku rozā krekliņus, jaciņas, kleitiņas. Tik smuki taču izskatās tāds mazs rozā mākonītis! :) Sākot iet skolā, arī tika iegādāti kādi apģērba gabali rozā krāsā, bet, vienreiz uzvilkti, tika nemanāmi nobēdzināti skapja tālākajā stūrī, mamma par tiem aizmirsa, bet meita neatcerējās. :) Sasniedzot padsmit gadu vecumu, veikalā iepērkoties un nekad neizvēloties mammas norādīto rozīgo mantu, reiz no meitas saņēmu sev pārsteiguma pilnu atklāsmi, ka viņai nepatīk rozā krāsa! Kā meitenei var nepatikt rozā krāsa?! Man tas tiešām bija liels izbrīns. Nu ko, ja nepatīk, tad nepirksim un vairs neskatīsimies uz rozā pusi. :)

Šogad mums ir kārtējais izlaidums, mēs beidzam pamatskolu. Bet pirms šī svarīgā notikuma ir tāds pasākums kā pēdējais zvans. Mēs augam, apģērbi ātri paliek neuzvelkami, bet vajag taču ko "solīdu". Pēc prātojumiem un skapja izrevidēšanas, tika izdomāts, ka gribam vilkt bēšīgus svārkus. Taču šāda apģērba gabala, proti, svārku, garderobē nav. Ierosināju, pirms skriet uz veikalu pirkt audumu, jāpaskatās manos krājumos, vai tur neatradīsies kas atbilstošs. Sāku pārcilāt audumus, un te atskan - gribu šādus svārkus! - un norāda uz rozā audumu. Pārjautāju, vai tiešām rozā? Jā.

Šis audums nogulēja skapī vairāk kā desmit gadus. Un, re, pienāca tā zvaigžņu stunda. :)

Saules piegriezuma svārki. Auduma vidū izgriež caurumu, iešuj rāvējslēdzi, jostu, apliec apakšu un gatavs. Man tik vienkārsi nesanāca, bet princips ir tāds. Tikai jāievēro daži nosacījumi.

Saules griezuma svārkiem ir jānoņem divi mēri - vidukļa apkārtmērs un svārku garums. Lai vidū izgrieztu atbilstoša lieluma caurumu, to aprēķina šādi: pusi no vidukļa apkārtmēra dala trīs un mīnus viens centimetrs. Audumu saloka uz pusēm un vēlreiz uz pusēm un izgriež aprēķināto loku. Un otra līnija būs svārku garums.

Es izvēlējos šūt svārkus bez vīlēm, tāpēc taisnā diega sānā iešuvu rāvējslēdzi, un pirms jostas piešūšanas piešuvu odersvārkus. Un tad ir otrs svarīgs nosacījums - svārkiem jāļauj nokarāties. Lai arī piegriezums ir vienkāršs, šādus svārkus nevar uzšūt vienā dienā, jo vajadzīgs laiks auduma nostiepšanai. Man svārki uz manekena karājās nedēļu (jo uzreiz nebija tik spilgtas krāsas rāvējslēdzēja), kā rezultātā, nolīdzinot malu, slīpā diega pusē nācās nogriezt pat 7 cm! Malu aplīdzināšanu veicu uz manekena, noliekot to uz galda un no galda virsmas uz augšu atzīmējot vienādu svārku garumu.

Tā kā svārki, iespējams, tika uzvilkti vienu reizi, tad apakšmalu nošuvu ar šujmasīnu, izmantojot speciālu malu nolocīšanas pēdiņu. Tā gan ir viena jauka lieta - ieliek auduma maliņu pēdiņā un tik šuj, pat sadiegt neko nevajag. Cik būtu nepieciešams laika, lai tos metrus apliektu ar rokām! Brr.

Sanāca garš stāsts, bet rezultātā tapa vienkārši kupli svārki, kas pie pārejā melnā apģērba izskatījās tiešām labi. :)

12 comments:

  1. mana mūža sapnis meita, kam nepatīk rozā.. līdz bērnudārzam arī tai īpašu vērību nepiegrieza n favorīte sbija citas, bet masu spiediens dara savu :/ ā, un es maximāli netērpu savu meitu rozā, kad bija maziņa P: visu ar mēru. un jā, man nepatīk rozā. nu, lielākā daļa meiteņu tomēr izskatās pēc cūciņām šajā neizteiksmīgajā krāsā.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Es piecpadsmit gadu laikā pirmo reizi izdzirdēju apzinātu vēlmi uzvilkt rozā. :) Un tikai tādēļ, ka uz melnā fona tas būtu spilgts akcents. Jā, šī arī nav mana iecienītākā krāsa, bet, redz, nostrādā stereotipi, ka meitenēm vajag rozā. Un bērni pamāca, ka tas tā nemaz nav. :)

      Dzēst
  2. Skaisti svārciņi - es, protams, par tādu šujmašīnas pēdiņu nemaz i nezināju, es noteikti būtu ar rokām apšuvusi to visu kilometrāžu :)))
    P.S. Es arī ilgu laiku biju nesavietojama ar rozā krāsu, bet nekad neteicu: "Brr, cik briesmīga krāsa!!!" :))), vienkārši to neredzēju un nejutu, tāda krāsa neeksistēja manā krāsu paletē :)
    Neilgi pirms meitiņas pieteikšanās pamanīju, ka kaut kā pamazītēm manā garderobē sāk parādīties rozā lietiņas, sākumā tikai kā neliels krāsu akcentiņš kādā citas krāsas apģērbā, tad rotiņas, tad jau atsevišķi apģērba gabali, līdz beidzot - arī meitiņa un rozā kleitas mums abām :))) Pašlaik meitiņa redz tikai rozā krāsu (viņai gan tikai 2 gadiņi) :D
    Un, protams, esmu gatava pārslēgties uz jebkuru citu krāsu, tiklīdz meitiņa izteiks tādu vēlmi :)

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Paldies, Inese! Kopš man ir jauna šujmašīna, es arī uzzinu daudz kā jauna. :) Pati brīnos, kā es līdz šim BEZ VISA TĀ varēju iztikt?! :D
      Ko gan bērnu dēļ mēs neesam gatavas darīt. :)

      Dzēst
  3. Kad mana meita bija melnā apģērba posmā, notika viņas istabas remonts, un ko jūs teiksiet, trīs sienas ir aveņu jeb uzpūteņa rozā, bet ceturtā -melnbalta. Un šajā periodā viņa rozā kā krāsu vairs neatzina, bet sienām pieņēma.
    Bet Pēdējam zvanam bija melna kleitiņa ar punktiņiem... Un izlaidumam skapī karājas - balta.
    Jāatzīst, pirku abas veikalā.

    AtbildētDzēst
  4. Bet tavi šūtie svārciņi skaisti, un taisnība - izcēlās uz melnā fona.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Paldies! Man arī patīk, kas man sanācis.
      Punktaina kleita, tiesa - balta ar melnām pumpām, mums bija pagājušogad, beidzot mūzikas skolu. Un gaiši zila, beidzot mākslas skolu. Un ko domā! Šogad mums izlaidumam arī ir gaiša kleita, var teikt, ka balta! Ar kontrastējošu akcentu. :) Kaut kas vienojošs tai gaisā virmo. :)

      Dzēst
  5. Hela, paldies par formulu! Ar 2. piegājienu izdevās uzšūt manai mazmeitiņai svārciņus...:)

    AtbildētDzēst