27.9.11

Izšūšana - adatas


Ievads šeit
Izšūšanas adatas

Izšūšanai ir paredzētas speciālas adatas ar lielu actiņu. Par to, ka tām noteikti jābūt arī ar strupu galu, viedokļi dalās (katra šuj ar tādu adatu, ar kādu ērtāk un kā ir pierasts). Izšūšanas adatas ir gan ar asu, gan strupu galu. Krustiņošanai izmantojam neasās adatas, taču kontūrām (bekstičam) noderīgas būs adatiņas ar asu galu.

Manam pirmajam pirktajam izšūšanas komplektam klāt nāca paliela strupa adata. Izšuvu darbiņu un biju ļoti apmierināta. Taču tad atklāju, ka izšūšanai ir paredzētas arī tievas adatas un asu galu! Iegādājos arī tādas, bez īpašas saprašanas, kādas firmas ražojums tas ir, cik tās ir kvalitatīvas. Sekoja izšūšanas posms tikai ar asajām adatiņām. Šuvu, sadūros, turpināju šūt. Nemaz nespēju iedomāties, kā varētu izšūt ar īsām un strupām adatām! Pieradumam liels spēks! Tad nāca nākamais attīstības posms.

Tagad izmantoju vācu Prym firmas adatas, pārsvarā Nr.26. Prym adatas ir kvalitatīvas, ar strupu galu un zeltītu actiņu. Tās ir ļoti labs darba instruments, taču, jāsaka, padārgs.
Un tad tika atklātas gandrīz līdzvērtīgas John James Anglijā ražotas adatas.
Tagad kopumā sava pirmā GK procesā izmantoju apmēram 200 adatas, kur trešdaļa ir Prym adatas, pārējās John James adatas. Tās man darba gaita samiksējas, taču, ja vajag, varu viegli atšķirt (Prym ir ar zelta actiņu).

Adatas ir 3,4 cm garas, vienādi tievas, taču John James adatām ir lielāka actiņa (Prym actiņa ir 5 mm gara, John James adatām 6 mm gara actiņa).
Bekstičam un nepilniem krustiņiem izmantoju adatas ar asu galu. Pirmsākumos nopirku adatas ar asiem galiem, tā arī lietoju tās līdz šim.
Man labāk patīk garākās adatiņas Nr.8, bet labi noder arī otras, Nr.7.

Visas adatas kalpo itin labi. Man adatas nesūbē un nerūsē. Tievās garās no intensīvas šūšanas mēdz saliekties vai salūzt (reti) vai gadās ražošanas brāķis (pāris strupajām John James adatiņām pārplīsa adatas actiņa).

Ir dzirdēts viedoklis, ka adatas mēdz sūbēt cilvēka hormonu līmeņa dēļ, ādas saskare ar metālu to padara skābu un tāpēc adatas melnē. Man pagaidām visas apmēram 200 adatas ir darba kārtībā.

Sen biju noskatījusi diegu ievērēju, taču pirkumu atliku, līdz šādu kāroto DMC diegu ievērēju negaidīti saņēmu dāvanā dzimšanas dienu apmaiņas projektā krustduriens.lv!

Izšujot nelielus darbiņus, var iztikt arī ar vienu adatu. Taču pieķeroties kam grandiozākam kā, piemēram, GK, tomēr ir daudz ērtāk, ja katram simbolam ir sava adatiņa. Nogrieztais diegs ar visu adatu tiek ievietots diegu organaizerī, kas ietaupa laiku, ja katru reizi būtu jāņem adata un jāver tajā diegs. Taču jebkura darbība - tas ir pieradums, kā ērtāk, tā jārīkojas.

2 komentāri:

  1. Hela, man jautājums, kā veicas šūšana ar strupo adatu, ja blakus ir daudz vientuļo krustiņu?
    es pāris reizes mēģināju, bet ar lieliem panākumiem lepoties nevaru... Man parasti kreisā puse šādos gadījumos pārvēršas pabiezā paklājiņā un ar to strupo adatu bakstos dažreiz līdz nemaņai.. Bet ar aso galiņu kaut kā vieglāk iet cauri..

    AtbildētDzēst
  2. Lapsene, veicas ļoti labi. :) Jo izvēlos diezgan smalkas adatas (Nr.26).
    Taču, kā par jebkuru lietu, arī par adatām varu teikt - pieradumam ir liels spēks. Vienu brīdi izšuvu tikai ar asajām un pat nepieļāvu domu, ka varētu tās nomainīt. Bet pamēģināju un tagad priekšroku dodu tikai strupajām adatiņām. Tās nekur neķeras, neduras, vienvārdsakot, uzvedas ļoti labi. :)

    AtbildētDzēst